ЖИВОТ БЕЗ БАРИЕРИ

Новите технологии откриват по-големи възможности пред хората със зрителни увреждания, позволявайки самостоятелно да преодоляват обективните бариери, възпрепятстващи социалното им включване


виж света през компютъра начало спорт ръководства кулинарни страници статии сайта се поддържа от Superhosting.bg

Ръководства

NVDA (екранен четец)

Windows

MS WORD 2010

MS Word

MS Excel

MS Outlook

Mozilla Thunderbird

ABBY Fine Reader

Торент файл

Аудио файлове

Adobe Audition

Winamp

KMPlayer

Nero

Balabolka

CDex

CCleaner

Avast Antivirus

Orbit Downloader

µTorrent

Internet Explorer 8

Skype 3.8

Skype 5.3

Електронна поща

SVD (Spider Video Downloader)

Readability

Понятие за HTML

Какво е PDF документ?

Dropbox

Очна клиника

РЪКОВОДСТВА

В тази страница потребителите ще намерят списък с линкове сочещи към ръководства за работа с Windows с помощта на екранен четец. Ръководствата съдържат инструкции за началните стъпки на работа с операционната система Windows посредством клавишни команди, четящ екрана Software с гласов синтезатор. Представям също така и ръководства за популярни приложни програми, които са достъпни за екранен четец и се управляват достатъчно добре от клавиатурата. Ръководствата, надявам се просто и разбираемо, описват механизма на работа с компютъра, посредством клавишите. Ръководствата са предназначени за хора със зрителни увреждания. Материалите се базират на екранният четец Screen Reader Jaws след версия 7.10 до версия 13 0 и българският гласов синтезатор Speech Lab, популярен като гласа Гергана. Екранният четец Jaws е многофункционална програма за управление на компютъра с помощта на говорни синтезатори. Цялата текстова информация, подавана от видео картата на екрана се изчита от речевият синтезатор. Управлението на работата на компютъра става чрез командният интерфейс на операционната система Windows, или по-точно с клавишите. Това дава възможност на потребителя с нарушено зрение да върши с помощта на клавишни комбинации, ако не всичко, то достатъчно от това което може да се постигне с мишката. Затова е изключително важно, начинаещите потребители първо да овладеят добре клавиатурата, като опознаят местоположението и функциите на отделните клавиши. С това ръководство, желая да бъда полезен на потребителите с увредено зрение за да придобият компютърни компетентности и свързаните с това съвременни комуникационни технологии. Придобивайки умения за работа с компютър, хората с проблемно зрение се научават да управляват чрез потребителският интерфейс и други електронни устройства, като мобилни телефони, плеъри, диктофони, музикални инструменти, уреди за навигация и др. Компютъра не е само средство за забавление, той е мощен инструмент с който слепият човек може да върши такива неща,за които преди това даже не си е мечтал. Със придобиване на висока компютърна грамотност хората със зрителни проблеми имат изключителната възможност за реална интеграция , чийто връх е трудовата реализация. Това ще им даде шанс за самостоятелен и пълноценен живот. Желаем успех на всички, които се мотивират и положат необходимите усилия за задъoлбочено изучаване на инструкциите за работа с персонален компютър.

Персонален компютър

Ръководства за работа с WINDOWS XP
Ръководства за работа с WINDOWS 7
IZArc - програма за разархивиране на компресирани файлове

Ако някога сте се чудели как да отворите .rar файл или да „разпакетирате" .ISO имидж на диск, значи не сте разполагали с IZArc. Програмата може да изтеглите от тази web страница:

www. izarc.org

Тази отлична безплатна програма с отворен код поддържа практически всички използвани към днешна дата формати за файлово компресиране, включително и най-екзотичните, така че не би трябвало да имате проблем с отварянето на какъвто и да било архив. Инструментът добавя опции за файлов мениджмънт в контекстните менюта на Windows, така че достъпът до него е винаги на разположение. Освен това програмката има и чудесен интерфейс на български език.

ЗАПИСВАНЕ на АУДИО ФАЙЛОВЕ С NERO WAVE EDITOR 4

Разбира се първо трябва да имате инсталирано приложението WaveEditor 4 на NERO. В случая става въпрос за Nero 9. Друго условие за да стане записа е наличието на включен микрофон и тон колони. Ако Nero няма пряк път с икона на Работният плот може да се намери и стартира от старт меню. От подменюто на Nero активирайте приложението WaveEditor 4. След зареждане на екрана на WaveEditor4, изпълнете следните стъпки:
1. Натиснете бърз клавиш Ctrl + R. На екрана се отваря диалог в който се изисква да се избере честотна характеристика на записа. Тя е зададена по подразбиране добре натиснете Enter да потвърдите.
2. Отваря се диалога за записа. Фокуса застава на бутона за превъртане напред. Ако е имало запис на този файл и желаете да започне отначало натиснете този бутон.
3. С дясна стрелка се намира бутона Запис. Ако искате записа да започне веднага дайте Enter. 4. Преди стартиране на записа може да разгледате и да направите корекции на настройките за записа. С Tab намирате списък ComboBox, в който има стандарти за усилване, ако са възможни, това зависи от вида на аудио картата. По подразбиране е Master Volume. Следващият Tab води до Check Box за цифров мониторинг, дайте отметка ако желаете да визуализирате и да чувате нивото на записа.

Звукозапис

Windows 7разполага с приложение за звукозапис. Може да го намерите от Старт меню в папката Принадлежности като Sound Recorder, звукозапис и да го стартирате от там или ако желаете да го намирате лесно създайте пряк път на Работният плот. Sound Recorder ви позволява да запишете звук и да го запазите като аудио файл в компютъра. Можете да записвате звук от различни аудио устройства, като микрофон, който е включен в звуковата карта на компютъра. Видовете входни аудио източници, от които можете да записвате, зависят от аудио устройствата, с които разполагате и входните източници на звуковата карта. Типа на записаният аудио файл е с разширение wav (Windows Audio Format). Имайте предвид, че този тип фаилове притежават твърде голям размер и в последствие може да Ви се наложи да ги компресирате в друг формат.
Работа с приложението за звукозапис Sound Recorder
1. Проверете дали имате звуково входно устройство, като например микрофон, свързан към компютъра.Отворете Sound Recorder
2. НатиснетеEnter върху Старт на записване.
3. За да спрете записа на звук, натиснете върху Спри записването.
4. Отваря се диалог Запиши като.
5. (По желание) Ако искате да продължите аудио записът, с tab намерете и щракнете върху Отказ в диалоговия прозорец Запиши като, след това активирайте появилият се бутон Поднови записването.
6. Отново когато спрете записа, за да съхраните аудио файла въведете име в едът полето.
7. След това с Shift+ tab отидете до списъците от компютъра и изберете място където да се съхрани файла и с tab намерете и потвърдете Запиши, за да завършите процеса.
Забележка • За да използвате Sound Recorder, трябва да имате инсталирани на компютъра звукова карта и високоговорители. Ако искате да записвате звук, ще ви е необходим и микрофон (или друго входно аудиоустройство).

Изготвил: Хр. Шипанов


>

За контакти: 9009 гр.Варна ул."Петко Стайнов"3 Културен Дом на Слепите
Web master: Христо Шипанов - GSM: 0882/211 153; e-mail: shippy52@gmail.com